Fegyelmeznék a hírességeket: beszéljenek kevesebb badarságot!

Infostart
2007. január 4. 04:51
Brit kutatók arra kérik a zenészeket, színészeket, modelleket és más hírességeket, hogy fontolják meg jobban a szavaikat, sokan ugyanis készpénznek veszik a véleményüket, és ez alapján kezdenek például diétába.

A Sense About Science (Tudományos Érzék) alapítvány iratában arra hívta fel a média által bálványozott sztárok figyelmét, hogy ne terjesszenek tévhiteket, mert az emberek még akkor is követik őket, ha szamárságokat beszélnek.

A megszólított hírességek között van többek között Jamie Oliver szakács, a jótékonysági akcióiról és a Paul McCartney-val kötött, zátonyra futott házasságáról elhíresült Heather Mills és Madonna is.

Míg a hírességek legtöbb fals véleménye könnyen cáfolható, vannak olyanok, amelyek jelentős károkat okoztak. Ez történt, amikor Juliet Stevenson 1998-ban kifejtette a kanyaró-mumpsz-rubeola oltással szembeni ellenérzését, mert szerinte az autizmust okozhat.

A színésznő véleményét egy azóta cáfolt tanulmányra alapozta, de szavai annyira felerősítették a félreértett eredményeket, hogy sokkal kevesebben adatták be az oltást gyermekeiknek, ezzel arányosan pedig jelentősen megemelkedett az említett betegségek száma.

A megszólított hírességeknek egy telefonvonalat is biztosítanak, amelyen kérdezhetnek, mielőtt tanácsokat osztogatnak.