Praktikus tanácsok a szilveszteri gyomorrontás ellen

Infostart
2006. december 30. 12:27
Az InfoRádió által megkérdezett dietetikus szerint a magyarokra jellemző, hogy szilveszterkor túlzásba viszik az evés-ivást. Kubányi Jolán mindenkit mértékletességre int, de aki ezt nem tudja betartani, azoknak is szolgál hasznos tanácsokkal.

Ha lehet, az év utolsó napján is tartózkodjunk a túlzott étel- és alkoholfogyasztástól - ajánlja a dietetikus. Így persze könnyű lenne átvészelni a szilvesztert. Tanácsokra inkább azoknak van szükségük, akik szeretik a finom ételeket, italokat. A dietetikus - saját bevallása szerint - nem olyan gonosz, hogy az év utolsó napján fogja diétára az embereket.

Inkább azt ajánlja, hogy senki se fogyasszon túl zsíros vagy túl fűszeres ételeket. Ezekkel ugyanis könnyebben elronthatjuk a gyomrunkat, ráadásul ezek az ételek "itatják" az embert.

Az égetett szeszek felszívódását ráadásul lassítják az állati zsiradékok, bár a borok és a sörök felszívódását gyorsítják.

Amit érdemes fogyasztani: rakott ételeket, apró falatkákat, szendvicseket, könnyebb húsételeket. A növényi zsiradékok jótékonyan hatnak az iszogató emberek gyomrára, ezért Kubányni Jolán a süteményekből is azokat ajánlja ilyenkor, amelyek növényi zsírokban gazdagok.

Ha valaki mégis gyomorrontást kap, annak célszerű a dőzsölés másnapján koplalni. Ez teljes ételmegvonást jelent, folyadékot azonban ekkor is igen fontos magunkhoz venni. A legjobb az enyhén ízesített, világosra főzött tea, a legrosszabbak pedig a szénsavas és a cukros üdítők.

Enni csak egy koplalós nap elteltével szabad, akkor is főleg sós vízben megfőzött burgonyát vagy rizst.

Fontos tudni, hogy a gyomorrontás nem jár hőemelkedéssel vagy lázzal, és a fájdalmak is kisebbek, mint az ételmérgezésnél. Akinek tehát ilyen panaszai vannak, azok inkább forduljanak orvoshoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást