A hadsereget is bevetnék a varangyos békák ellen

Infostart
2006. december 29. 05:34
Éjjeli őrjáratot szerveztek az észak-ausztráliai Darwin lakói, hogy fáklyákkal és műanyag zacskókkal felfegyverkezve vegyék fel a harcot a varangyos békák ellen. Az állatokat hetven éve telepítették az országba, ennek következményeit azóta is nyögik emberek és állatok egyaránt.

A darwini akciót a Frog Watch nevű szervezet kezdeményezte, amely a bennszülött békafajok védelmével, és a betolakodó fajok féken tartásával foglalkozik. Egyik képviselőjük elmondta: tisztában vannak azzal, hogy nem tarthatják teljesen távol a varangyokat a várostól, de legalább korlátozhatják a kétéltűek terjeszkedését.

A védekezésben változatos módszereket alkalmaznak. A csapdák és műanyagzacskók mellett egy rendőrtiszt a golf- és krikett ütők használatát javasolta. Az aktivisták a hadsereg segítségét is kérték, különös tekintettel arra, hogy Darwin körül számos katonai bázis van.

A nádi varangyosbékát 1935-ben telepítették be Dél-Amerikából Ausztrália Queensland államába, a cukornádültetvényeket fenyegető bogarak ellen.

Az elképzelés katasztrófába torkollott: a békákat egyáltalán nem érdekelték a bogarak, viszont nagy gusztussal fogyasztanak szinte bármi mást, a kipusztulás szélére sodorva számos bennszülött fajt.

A varangyok egyik titka a mérgező bőrük, amely már ebihal korukban védi őket, egyetlen Ausztráliában honos állatfaj sem jelent veszélyt rájuk, sőt: a dingók és az édesvízi krokodilok gyakran még akkor is elpusztulnak, ha a döglött varangyokat elfogyasztják.

A kétéltűek rendkívül gyorsan szaporodnak, az elmúlt 70 évben több mint 3500 kilométerre jutottak el eredeti betelepítési helyüktől. Egyetlen nőstény egy alkalommal 40 ezer petét rak; becslések szerint jelenleg már 100 millió varangyos béka él Ausztráliában.