Több ezer gyereknél nem veszik észre a tejallergiát

Infostart
2006. november 21. 05:16
Mintegy 50 ezer csecsemőnél jelentkeznek a tejallergia tünetei Nagy-Britanniában, többségüknél azonban félrediagnosztizálják a problémát, és így - megfelelő kezelés hiányában - sok gyerek szükségtelenül szenved - állítja egy brit jelentés.

A felmérés során megkérdezett 500 egészségügyi szakember szerint kollégáik 78 százaléka nem tudja megfelelően azonosítani a tejallergiát, tüneteit összetévesztik más, hasmenéssel járó betegségekkel, fertőzésekkel.

Vannak olyan három hónaposnál fiatalabb csecsemők, akiknek reflux (a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe) elleni gyógyszereket adnak, pedig egészen egyszerűen csak a tehéntej-származékokat kellene teljesen kivenni az étrendjükből.

A tehéntejre való érzékenység az egyik leggyakoribb ételallergia a csecsemők és kisgyerekek között, 2-3 százalékuknál alakul ki. Bár elméletileg 1 éves kor előtt nem is volna szabad tehéntejet adni a gyerekeknek, a legelterjedtebb tápszerekben megtalálhatóak a tejfehérjék.

Öt európai és egy ausztrál szakértő most útmutatót dolgozott ki orvosok számára, a tejallergia diagnosztizálásának elősegítésére.

Az allergia azonosítása azonban csak az első lépés: az Act Agaginst Allergy nevű allergiaellenes szervezet felmérése ugyanis kimutatta, hogy tíz orvosból hat nem megfelelően kezeli az allergiás gyerekeket, például szója-alapú tápszert javasol számukra, ami hosszú távon negatívan befolyásolhatja a nemzőképességet.