Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vannak, akik egy jó alvásért még a szexet is feladnák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A horkoló férfiak negyede feladná az alkoholt, harmaduk a focit, hat százalékuk fizetése egy tizedét feláldozná, és négy százalék még a szexet is feladná örökre, egy jó alvásért - állítja egy brit felmérés.

Az 1.700 felnőtt megkérdezésével készült felmérés során a nőknek több mint a fele nyilatkozott úgy, hogy partnere horkol, és kétharmaduk számára ez problémát jelent.

A nők 17 százaléka kész lenne más szobában aludni mint partnere a horkolás miatt. A férfiaknak ugyanakkor csupán 9 százaléka gondolta így, bár közülük csak minden harmadik nyilatkozott úgy, hogy felesége, vagy élettársa horkol.

A horkolók negyede számolt be arról, hogy szokatlanul álmos napközben, ami az autóvezetők és a döntéshozók számára veszélyes is lehet.

Több mint egytizedük szundított már el megbeszélés közben, vagy az íróasztalánál, négy százalékukkal pedig előfordult, hogy a volán mögött aludtak el.

Az obstruktív alvási apnoéban szenvedőknél egy éjszaka akár százszor is bekövetkezhet légzéskimaradás. Az elhízottak esetében ráadásul gyakrabban kialakulhat a szindróma, ami ingerlékenységet, szorongást és depressziót is okozhat.

"A leggyakoribb tünetek a horkolás, a nappali álmosság és az éjszakai fulladás. Sok beteg azonban attól fél, hogy nem veszik majd komolyan, ezért nem mer orvoshoz fordulni. Az alváshiány azonban nem tréfa. Bárki, aki úgy gondolja, hogy neki, vagy partnerének ilyen betegsége lehet, kérjen segítséget orvosától" - hangsúlyozza John Stradling, az oxfordi Churchill Kórház alvás- és légzőszervi specialistája.

"A jó hír az, hogy a betegséget könnyen és eredményesen lehet kezelni" - tette hozzá Stradling professzor.