eur:
395.31
usd:
365.78
bux:
65324.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A gyógyszerfüggés lassan olyan, mint az alkoholizmus

Németországban lassan az alkoholizmushoz hasonló méretű problémát okoz a mértéktelen gyógyszerfogyasztás. A kábítószer-problémák megoldására alakult kormánybizottság vezetője elmondta, hogy kiváltképpen a nyugtató- és altatószereket szedik tömegesen, még akkor is, ha ez nem lenne feltétlenül indokolt.

Egyre többen próbálják a napi problémát gyógyszeresen elfojtani - állapította meg a katolikus segélyszervezet, a Caritas egyik vezetője és rámutatott arra, hogy ehhez tevékeny segítséget nyújtanak az orvosok, akik gyakran nyakló nélkül írnak fel nyugtató- és hangulat-javító szereket.

A megállapítás egybecseng a kábítószer-problémák megoldására alakult kormánybizottság álláspontjával, amely szerint Németország 80 millió lakójának közel 2,5 százaléka gyógyszerfüggőségben él.

Az orvosok a rendelőjüket felkereső betegek megőrzése érdekében szinte gondolkodás nélkül írnak fel nagy mennyiségben pirulákat.

Kiváltképpen középkorú, vagy ennél idősebb nők esetében terjed rohamlépésben a gyógyszerfüggőség, ugyanis ők próbálják a mindennapi életben fellépő családi vagy munkahelyi problémáikat ilyen-olyan pirulák beszedése útján - ha nem is megoldani, de legalább elfojtani.

Nem egy esetben így még súlyos betegségek felismerésének lehetőségét is elodázzák, ami gyakran végzetes következményekkel járhat.

Némileg hozzájárul a mértéktelen gyógyszerfogyasztáshoz az a tény is, hogy egyre több hirdetés jelenik meg úgymond mellékhatás nélküli, egészség megőrzőnek kikiáltott szerek, így a fogyást elősegítő, vagy nemi gerjedelmet fokozó pirulák népszerűsítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×