A vörös hús rákot okoz?

Infostart
2006. november 14. 09:52
Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik napi rendszerességgel fogyasztanak vörös húst, kétszer nagyobb eséllyel fejlődik ki a mellrák, mint a többieknél. Napi másfél adag már veszélyes lehet.

A tanulmányt publikáló tudósok több mint 90 ezer nőt vizsgáltak egy évtizeden keresztül és azt állapították meg, hogy azoknál, akik húsban gazdag étkezést folytatnak, jóval nagyobb eséllyel alakul ki a hormonálisan reaktív mellrák, amely az összes ilyen típusú betegség több mint felét adja.

A Harvard Orvosi Intézetének tudósai szerint a jelenségért az állattenyésztésben használt szintetikus hormonok felelősök. Az orvosok 1991-től 2003-ig folyamatosan vizsgáltak még a klimax előtt álló, nem rákos nőket, akik átlagéletkora a kísérlet kezdetén 36 év volt.

Rendszeres vizsgálat

A hölgyeket arra kérték, hogy rendszeresen töltsenek ki olyan kérdőíveket, melyek arra voltak kíváncsiak, hogy a felsorolt 130 élelmiszerből melyiket milyen gyakran fogyasztják. Kétévente pedig arra is rákérdeztek, hogy kialakult-e náluk mellrák.

A kísérletben részt vevő nők közül 1021 lett daganatos beteg. Amikor vöröshús-fogyasztásuk alapján öt csoportba osztották őket, kiderült, hogy a legtöbb vörös húst evők voltak a legnagyobb veszélynek kitéve.

Napi másfél adag

A tudósok szerint azon nők esetében, akik naponta több mint másfél adag vörös húst (bárányt, marhát vagy sertést) ettek, gyakorlatilag megduplázódott a mellrák kialakulásának esélye azokhoz képest, akik hetente háromszor, vagy ritkábban fogyasztottak vörös húst.

A szakemberek a jelenséget egyelőre nem tudják megmagyarázni, ugyanakkor tanulmányokban rámutatnak arra, hogy például az Egyesült Államokban az állatok fejlődését gyakran hormonnal segítik elő.