Erős Antónia: szomorú eredmény

Infostart
2006. november 10. 10:29
Az utóbbi időben egyre bővül azon magyarországi patikák száma, ahol jelképes összegért mindenki megmérheti saját vércukorszintjét. Az Egy csepp Figyelem Alapítvány, amelyet a szintén cukorbeteg Eros Antónia hozott létre éppen egy évvel ezelőtt, annak a félmillió embernek a felkutatását tűzte ki célul, akiket ma még fokozottan fenyeget a látásromlás vagy a lábcsonkítás fel nem ismert cukorbetegségük miatt.

A magyar társadalomnak körülbelül tíz százaléka lehet érintett a cukorbetegségben. Ebből a nagyságrendileg egymillió emberből fél millióról már tudják az orvosok, hogy cukorbeteg, de van még közel félmillió, akiről nem - mondta el az InfoRádióban Erős Antónia.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója hozzátette: egy év alatt a patikákban körülbelül 30 ezer ember mérési eredményei alapján 17 százaléknak volt magasabb a cukorszintje, mit a megengedett érték.

Ma már négyszáz olyan patika van az országban - a több mint kétezer gyógyszertárból - ahol a patikusok segítségével bárki megmérheti a saját vércukorszintjét. Erős Antónia hozzátette: ezeknek a gyógyszertáraknak a száma folyamatosan nőni fog.

Az Alapítvány a hét végén ingyenes családi egészségnapot rendez a SYMA Sport-és Rendezvényközpontban. A rendezvény műsorszámai mellett bárki megméretheti vércukorszintjét is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást