Drámai felmérés: mi lesz gyermekeink sorsa?

Infostart
2006. november 6. 09:25
Manapság egyre több szülő próbálja arra ösztönözni gyermekét, hogy olvasson minél többet. Ám sajnos gyakran nem a korának megfelelő könyvet adnak a kezébe - állítja egy kutatás, amely azt próbálta meg kideríteni, hogy milyen hosszú gyermekkor vár a gyerekekre.

Egy kutatás azt hasonlította össze, hogy meddig tartott a gyermekkor napjaink szülői számára, illetve a gyermekeiknek. Az összehasonlításból kiderül, hogy a mai gyermekekre sokkal kevesebb gondtalan év vár.

A mai hatéves gyermekeknek már hiába mesélnek manókról vagy tündérekről, ugyanis nem hisznek bennük. A szüleik azonban átlagosan csak 10 éves korukban tudták meg, hogy az ajándékokat nem a Mikulás vagy a Jézuska hozza.

Hamarabb lesznek felnőttek

A vizsgálat rámutatott arra, hogy a szülőknek több mint a 60 százaléka olyan könyvet ad gyermeke kezébe, amellyel idősebb korában kellene megismernie. Mindez ahhoz vezet, hogy a gyermekek hamarabb válnak felnőtté.

A kutatók szerint azzal, hogy kevesebb mesét hallgatnak a gyerekek, képzelőerejük nem fejlődik megfelelően.

Kommunikáció, önkontroll, önbecsülés

A jelenség egyik oka, hogy a mai felnőtt generáció elhelyezkedése és keresete szempontjából a legfontosabb tulajdonságok a jó kommunikációs készség, az önkontroll és az önbecsülés. Épp ezért gyermekeiket is erre akarják nevelni, már kisgyermek kortól.

A jelentés a felnőtté válás felgyorsulása között említi a televíziók vagy a mobiltársaságok tevékenységét is, amelynek során gyakran a gyermekeket szólítják meg.