Rákkeltő anyagok a McDonald's és a Burger King ételeiben?

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 29. 10:39
Amerikai orvosok egy csoportja pert kezdeményezett a McDonald's és a Burger King éttermi láncok ellen is, miután rákkeltő anyagot találtak a kaliforniai éttermekben eladott sült csirkékben. A csoport összesen hét láncot perelt be.

A Felelős Orvosok Bizottsága (PCRM) a Los Angeles-i legfelső bírósághoz fordult panasszal, hét éttermi láncttól követelve, hogy adjanak felvilágosítást a fogyasztóknak a kérdéses anyag jelenlétéről.

Ezekben az éttermekben ugyanis pozitívnak bizonyultak a PhIP rákkeltő anyag (heterociklikus aminósav) jelenlétét kimutató tesztek, ami akkor keletkezhet, amikor a sült csirkét túl sok olajban készítik el.

Az orvosi szervezet California állam egyik törvénycikkére hivatkozik, amely kötelezővé teszi a cégeknek a tájékoztatást és a figyelmeztetést, amennyiben rákkeltő vegyi anyagok vannak jelen termékeikben.

California államban más amerikai államokhoz képest szigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályok vannak érvényben, és e szabályok révén visszaszorult az élelmiszerekbe kerülő vegyszerek használata.

Az érintett éttermi láncok nem nyilatkoztak a kérdésről.

{{keretes_cim}}

McDonald's Corp.
Burger King Corp.
Carlson Restaurants Worldwide Inc. (a T.G.I. Friday's tulajdonosa)
Applebee's International Inc.
Chick-fil-A;
Brinker International (a Chili's tulajdonosa)
OSI Restaurant Partners Inc. (az Outback Steakhouse tulajdonosa)



KAPCSOLÓDÓ HANG:
Halmy László, a Magyar Táplálkozástudományi Fórum belgyógyász professzora az amerikai eredményekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást