A mobiltelefon függőséget okozhat

Infostart
2006. szeptember 14. 09:53
A mobiltelefon függőséget okoz - állítja egy brit kutatás, amelynek eredménye szerint az emberek 16 százalékánál már kialakult valamiféle problémás viselkedés a telefonnal kapcsolatban. A mobilfüggőség ingerlékenységet és stresszt okoz.

Annak ellenére, hogy a mobilszolgáltatók szerint a zsebre vágható telefonnak inkább fel kellene szabadítani az embereket, David Sheffield, a Staffordshire-i Egyetem kutatója szerint sokakat inkább magához láncol a mobiltelefon.

A 106 mobilhasználón végzett kutatás eredménye azt mutatja: az emberek 16 százalékánál már kialakult valamiféle abnormális viselkedés a mobiltelefon használata kapcsán.

Vannak, akik hazudnak arról, hogy mennyit használják mobiljukat, vannak, akik sokkal többet foglalkoznak vele, mint kellene, és vannak, akik ingerlékennyé válnak mobiljuktól.

A mobiltelefon ilyen módon komoly többlet stresszt okoz a függőknek. Ezt támasztotta alá egy másik vizsgálat is, amely megállapította: a telefonálás mennyiségének lecsökkentése után alacsonyabb volt a vérnyomásuk a kísérleti alanyoknak, amikor mobiljukról esett szó, mint a leszokás előtt.