Szeptemberben illik...

Infostart
2006. szeptember 9. 12:24
... szilvából lepényt sütni, akár többször is. Ám nehogy megunjuk, érdemes a szokványos kelt tésztás változat helyett, izgalmasabb, ízesebb formáját is kipróbálni.Magvaváló, jó érett szilvát vegyünk hozzá, és ne spóroljunk vele, mert minél több benne a gyümölcs, annál finomabb lesz a sütemény.
Tejfölös szilvás lepény

Hozzávalók a tésztához:

35 dkg finomliszt
16 dkg margarin
3 dkg porcukor
0, 5 dl tejföl
2 tojássárgája

80 dkg szilva
5 dkg porcukor
3 dkg morzsa

A tetejére:
3 tojássárgája
8 dkg porcukor
1, 5 dl tejföl
6 dkg grízesliszt

A tésztához az összes hozzávalók t összegyúrjuk, és legalább egy fél óráig pihenni, hagyjuk. Ezután tepsibe, terítjük és előmelegített, forró sütőbe tolva 10 perc alatt elősütjük. Közben a szilvát kimagozzuk és félbevágjuk. A sütőből kivett tészta tetejét morzsával megszórjuk, és a szilvával kirakjuk. A cukorral megszórjuk. A fedőtésztához a tojássárgáját a tejföllel az és 5 deka cukorral habosra keverjük majd a liszetet beleszórjuk, és a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét, (összesen ötöt, mert ennyi tojássárgáját használtunk el a kétféle tésztához.) beleforgatjuk. A szilva tetejére simítjuk, és a tepsit sütő alsó harmadába tolva a tésztát. 220 C-n kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő: 1 óra