Mikor mérgező egy gomba?

Infostart
2006. szeptember 7. 13:04
Megkezdődött az őszi gombaszedési szezon. Mint ilyenkor mindig, a szakemberek arra figyelmeztetnek: ne higgyen senki a különféle legendáknak és házi módszereknek, ha azt kell eldönteni, mérgező-e a leszedett gomba. A tévedés ugyanis könnyen halált okozhat.

Sokan azt mondják, hogy azok a gombák mérgezők, amelyek élénk színűek, például pirosak, vagy kékek. Van, aki úgy hiszi, hogy azok a gombák mérgezők, amelyek megfeketednek.

Ennek a legendának egy másik változata az, amikor a mérgező gomba megfeketíti a hozzá érintett ezüstkanalat.

Mások azt gondolják: úgy lehet legjobban tesztelni az erdőben szedett gombából készült ételt, hogy megkóstoltatják a kutyával vagy a macskával, és ha az nem pusztul el rögtön, akkor eheti a család is.

Ezek mind tévhitek - hangsúlyozta Jakucs Erzsébet, az ELTE docense, aki szerint rendkívül fontos volna, hogy a legmérgezőbb magyarországi gombafajt, a gyilkos galócát már az általános iskolában megtanulják felismerni a gyerekek.

A gyilkos galóca nem csak a legmérgezőbb, hanem a leggyakoribb mérges gomba is Magyarországon.

Egyetlen példány elegendő méreganyagot tartalmaz ahhoz, hogy több emberrel is végezzen. A súlyos mérgezéshez az is elég, ha egy kis darab belekerül az ételbe - mutatott rá Jakucs Erzsébet.

A szakember szerint a gyilkos galóca azért is különösen veszélyes, mert a hozzá nem értőket semmi nem figyelmezteti a gombán arra, hogy mérgező: kinézetre ugyanis szép, és állítólag az íze is jó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást