Sokan azt mondják, hogy azok a gombák mérgezők, amelyek élénk színűek, például pirosak, vagy kékek. Van, aki úgy hiszi, hogy azok a gombák mérgezők, amelyek megfeketednek.
Ennek a legendának egy másik változata az, amikor a mérgező gomba megfeketíti a hozzá érintett ezüstkanalat.
Mások azt gondolják: úgy lehet legjobban tesztelni az erdőben szedett gombából készült ételt, hogy megkóstoltatják a kutyával vagy a macskával, és ha az nem pusztul el rögtön, akkor eheti a család is.
Ezek mind tévhitek - hangsúlyozta Jakucs Erzsébet, az ELTE docense, aki szerint rendkívül fontos volna, hogy a legmérgezőbb magyarországi gombafajt, a gyilkos galócát már az általános iskolában megtanulják felismerni a gyerekek.
A gyilkos galóca nem csak a legmérgezőbb, hanem a leggyakoribb mérges gomba is Magyarországon.
Egyetlen példány elegendő méreganyagot tartalmaz ahhoz, hogy több emberrel is végezzen. A súlyos mérgezéshez az is elég, ha egy kis darab belekerül az ételbe - mutatott rá Jakucs Erzsébet.
A szakember szerint a gyilkos galóca azért is különösen veszélyes, mert a hozzá nem értőket semmi nem figyelmezteti a gombán arra, hogy mérgező: kinézetre ugyanis szép, és állítólag az íze is jó.