Jön a malária

Infostart
2006. szeptember 4. 11:16
Brit kutatók szerint a globális felmelegedés nyomán "vándorolni" kezdtek a világban az eddig a melegebb éghajlatokon előforduló fertőző betegségek. Európában például tengeri úszóversenyek résztvevői fertőződtek meg trópusi betegségekkel.

Paul Hunter professzor, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója szerint bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy az éghajlatváltozás hatására megindult a fertőző betegségek vándorlása, és hogy egyre több - eddig egzotikusnak számító - fertőzés fordul elő Európában .

Az egyik példa a Vibrio vulnificus nevű szervezet, amely súlyos betegséget, egyes esetekben halált is okozhat.

Ez eredetileg csak a meleg tengerekben - például a Mexikói-öbölben - honos, de az utóbbi időben már a Balti-tengernél is felbukkant, és Dániában egy halálos áldozata is volt.

Olaszországban egy, a klímaváltozás miatt ott megjelent kórokozó, az Ostreopsis ovata száz nyaralót betegített meg.

A kutató szerint ezek az organizmusok jobbára az enyhébb téli és nem a melegebb nyári időjárás miatt terjednek el Európában.

A legnagyobb gondot azonban a szegény, trópusi országoknak fogják okozni.

"Míg Európában egy ritka betegség három-négy esete miatt aggódunk, addig Afrikában potenciálisan több millió olyan maláriafertőzés fordul elő az éghajlatváltozás miatt, amely korábban nem jelentkezett volna - fejtegette Hunter professzor.

Kutatók szerint emellett a globális felmelegedés miatt előálló gazdasági migráció az olyan fertőző betegségek továbbterjedéséhez vezethet, mint a tbc, vagy az AIDS.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást