Környezetbarát autók: a japánok az élen

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 17. 10:23
A német közlekedési klub szerint változatlanul japán gyártmányok állnak a környezetbarát autók rangsorának élén. A Verkehrsclub Deutschland (VCD) felmérésében a legjobb tíz között hét japán, két francia és egy német típus szerepel.

A német közlekedési klub kimutatása alapján még mindig a japánok gyártják a leginkább környezetbarát autók rangsorának élén. A 2006-os Top Ten közül hét japán, két francia és egy német típus szerepel.

A VCD jelentésében a fogyasztás csökkentésére szólította fel az autógyártókat. Rámutatott, hogy miközben a modern benzinmotorok károsanyag kibocsátása már meglehetősen alacsony és a dízelmotorok koromkibocsátása is korlátozható szűrő alkalmazásával, az alacsonyabb fogyasztást az autók növekvő mérete és tömege miatt nem lehet érvényesíteni.

Az autógyártók szervezte, a Verband der Automobilindustrie (VDA) visszautasította a VCD vádjait. A Németországban gyártott autók a statisztikák szerint egyre kevesebbet fogyasztanak.

Az elmúlt tizenkét hónapban a 100 kilométeren 6,5 liter alatt fogyasztó modellek száma 250-ről 290-re emelkedett. Közülük 50 modell pedig egyenesen 5 liter alatt fogyaszt. Manapság minden második autó 6,5 liter alatt fogyaszt.