Hogyan autózzunk Európában?

Infostart
2006. augusztus 4. 11:50
Mintegy három millió brit indul vakációra autón Európa különböző országaiba, és sok ezren bérelnek kocsit külföldön. Az angol Királyi Autóklub ezért felmérést készített az európai autósok szokásairól és összeállítást a hazaitól eltérő KRESZ-szabályokról.

Kiderült, hogy maguk az angol autósok a legingerültebb természetűek. Szó sincs angol hidegvérről. Az angol, ha a volán mögött ül, állandóan felfortyan: "Nézd már a marhát, mit csinál!"

Viszont a görög utakon ötször annyi a baleset, mint a brit autópályákon. A legtöbb halálos kimenetelű karambol Spanyolországban éri az angolokat. Igaz, hogy a távolság miatt ott ülnek legtöbben a helyszínen bérelt, mégpedig számukra szokatlan módon balkormányos kocsiban.

Nyugodt belgák, ideges franciák

A felmérés alapos volt: 23 ország 13 ezer jogosítvány-tulajdonosnak tették fel a kérdéseket. Kiderült, hogy a legnyugisabbak a belgák, és a legvérmesebbek a franciák. Hamar kiabálni kezdenek, sőt alkalomadtán egy kis bunyó sincs kizárva.

A németek, ha nagy, erős kocsijuk van, száguldozni akarnak. Tehát az előttük menő autóra ők villognak legtöbbet, vagy a követési távolságot minimálisra csökkentve kergetik az előttük hajtót a lassabb sávra. A görögök ordítják a legtöbb gorombaságot, az angolok inkább két ujjal mutogatnak.

Teli benzineskanna és a fiatalok

Ami a szabályokat illeti, a brit autóklub figyelmeztet, hogy Magyarországon és Szlovákiában egy csöpp alkoholt se fogyaszthat a vezető, ugyanis Angliában egy korsó sör vagy egy pohár bor nem számít, a szonda egy bizonyos pontig elszíneződhet.

Görögországban tilos megtöltött benzineskannát vinni a csomagtartóban, Franciaországban a legfiatalabbak és a frissen vizsgázottak nem mehetnek gyorsabban, mint százzal.

Büntetnek, ha kifogy a benzin

Ausztriában, Olasz- és Horvátországban a lerobbant kocsi mellé csak sárga mellényben szabad kiállni. Németországban bírságot vetnek ki azért, ha valakinek az autópályán kifogy a benzinje.

Jó tudni az ilyesmit, figyelmeztet a brit Királyi Autóklub, különben nyaralási fotók helyett kórházi röntgenfelvételekkel tér haza az úrvezető.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást