Vörösborral a rák ellen

Infostart
2006. július 26. 05:34
A jobb borok címkéjén már most is szerepel, hogy milyen ételekhez illik az ital leginkább. Hamarosan azonban a nedű élettani hatása is olvasható lesz az üvegen.

Az ötlet az egri borászoktól ered. A helyi szőlészeti és borászati kutatóintézet laborvezetője az InfoRádióban elmondta: a kutatóintézet pontosan ki tudja mutatni a borokban azon vegyületek mennyiségét, amelyek a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések ellen hatnak.

A bor kedvező élettani hatását a polifenol okozza, amely főleg a vörösborokban van jelen nagyobb mennyiségben. A vegyület megköti a szabad gyököket, amelyek - jelenlegi ismereteink szerint - felelőssé tehetők a daganatos megbetegedésekért - mondta Szilágyi Zoltán.

Az egri laboratórium ki tuja mutatni a borban lévő antioxidáns, azaz a polifenol mennyiségét.

Az információ sokakat érdekelhet. Magyarországon ugyanis egyre többen vannak azok, akik komolyan foglalkoznak az egészséges életmóddal. Ebbe pedig beletartozik a mértékletes, kulturált borfogyasztás is - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást