Kevés magyar repült szabadságra

Infostart
2006. július 21. 06:35
A magyarok több mint kétharmada hazájában üdül, repülőre pedig jóval kevesebben szállnak, mint a közösségi átlag - derül ki egy európai uniós felmérésből, amely még 2004-es adatokon alapul.

A magyarok az európaiak többségéhez hasonlóan szívesebben üdülnek hazájukban, mint külföldön - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának adataiból.

A felmérés szerint az európai átlagnál jelentősebb arányban választunk belföldi úti célt, ha pihenni megyünk.

Az EU-tagállamok átlagában a kereskedelmi szálláshelyen legalább négy éjszakát eltöltők közül mintegy 60 százalék a belföldön maradók aránya, Magyarországon viszont csaknem 73 százalék.

Az üdülők ennél nagyobb hányada csak Görögországban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban és Portugáliában töltötte hazai pihenőhelyen a szabadságát.

A legszívesebben a belgák, a dánok, az írek és a szlovének mennek külföldre: e nemzetek tagjainak mintegy 70 százaléka pihent legalább négy éjszakát külföldön.

A szigetlakók repülnek

Az üdülési cél eléréséhez használt leggyakoribb közlekedési eszköz két kivétellel minden EU-tagállamban az autó. Nem meglepő, hogy Nagy-Britanniában és Írországban a repülőgép lekörözte a kocsi népszerűségét.

Az arányok itt is sokatmondók: a kelet-európai tagállamok lakói - Észtország és Lettország kivételével - jóval a huszonötök átlaga alatt szálltak repülőre 2004-ben.