Hová menjenek nyaralni az allergiások?

Infostart
2006. július 16. 14:36
Napfény, pollenmentes jó levegő, tengerpart homok nélkül. Ilyen hely nincs. Pedig kell lennie, hiszen aki allergiás, csak itt érzi igazán jól magát. Adódik tehát a kérdés: hova menjen nyaralni a beteg?
Vidékre ne

- állítják a szakértők, hiszen a falusi környezetben mérhetetlen mennyiségben találhatók a pollenek, a penészgombák, a paraziták és az állatok jelenlétének köszönhetően az atkák. Ha azonban a nyár vége felé eső időszakot választják, amikor a növények beporzása befejeződött, mégis élvezhetik a nyaralást.

Tengerhez igen

- különösen a bőr- és légzőszervi allergiás megbetegedésben szenvedők. A tengerparti nyaralás jót tesz az ekcémával, csalánkiütéssel küszködőknek, a krónikus köhögéssel járó hörghurutra, asztmára, torokgyulladásra panaszkodóknak. Kis mennyiségben a napfény is gyógyító hatású, pl. pikkelysömör és bizonyos bőrgyulladások esetén. Viszont kiválthat allergiás tüneteket is: napallergia, bőrkiütés, amely apró kis piros foltok formájában jelenik meg. A foltok gyorsan gyulladt, viszkető felületté változnak, és ha elmúlnak is, egyre gyakoribb lesz ismétlődő jelentkezésük.

Hegyekbe igen - az orvosok a legideálisabb nyaralóhelyek egyikének tartják. A magasság azért ajánlott, mert csökken a levegőszennyezettség, vagyis a légzőszervi allergiás megbetegedéseket kiváltó tényezők száma is csekély. Az atkák is nehezen viselik a magasságot - ezerméteres magasságban alig találhatók, 1800 méter felett életképtelenek. Sajnos az UVB sugarak napallergiát válthatnak ki. Ez a kockázati tényező 300 méterenként négy százalékkal növekszik.