Ha hideg levesre fáj a fogunk...

Infostart
2006. július 15. 10:36
... legegyszerűbb, ha veszünk egy kiló paradicsomot, és frissen turmixolunk belőle egy levesre valót. Számtalan változatban elkészíthető, az alapeljárás azonban minden esetben azonos: a paradicsomszemeket egy pillanatra forró vízbe dobjuk, a héját lehúzzuk, és ha sok a magja kikaparjuk, majd húsát turmixoljuk. Az eltérés az ízesítésben, a levesbetétben és a hozzáadott jégkocka mennyiségében van.
Három verzió a paradicsomleveshez

- A hideg fokhagymás paradicsomleveshez olajon megfutatott vöröshagymára zúzott fokhagymát, zöldpaprikát dobunk, megpirítjuk, két szem feldarabolt paradicsomot is megsütünk rajta, majd, ha kihűlt, ezzel turmixoljuk a friss paradicsomot. Vízzel, vagy hideg zöldséglevessel hígítjuk, sóval, borssal ízesítjük, betétként olajon pirított fokhagymagerezdeket dobunk bele.

- Az uborkás paradicsomleveshez vöröshagymát, fokhagymát, uborkát és némi zellert feldarabolunk, és a paradicsommal együtt turmixoljuk. Olívaolajjal, borecettel, leheletnyi cukorral, Worchester-szósszal ízesítjük. Betétéként pirított zsemlekockát, sárga és zöld paprikakockákat szórunk bele.

- A bazsalikomos paradicsomleveshez a paradicsomot egy kis vöröshagymával, és egy csokor bazsalikom leveleivel turmixoljuk, vízzel hígítjuk, sóval, borssal, vörösborecettel, leheletnyi cukorral ízesítjük. Szeletekre vágott mozzarellából kiszúrt csillagokkal tálaljuk