Előétel vagy saláta...

Infostart
2006. július 15. 10:39
... is lehet a sült padlizsánból és paprikából készült, hidegen tálalt fogás. Mindegy minek nevezzük, a lényeg, hogy nyári kánikulában az ebéd vagy vacsora kellemes, pikáns, étvágygerjesztő bevezetőjeként tálalható. Érdemes belőle többet készíteni, mert hűtőszekrényben sokáig eláll, s könnyű egytálételként, önállóan is megállja a helyét.
Paprika-padlizsán saláta

Hozzávalók:
3 közepes padlizsán

3 nagy piros színű zöldpaprika
olívaolaj őrölt bors
az öntethez:
1,5 dl forró víz
1 evőkanál méz
5 evőkanál fehérbor-ecet

A padlizsánokat - miután végeiket levágtuk, kb. 3 milliméter vastagon felszeleteljük, enyhén besózzuk, és legalább egy fél órán át állni hagyjuk. Közben a paprikákat, hosszában kettéhasítjuk, kicsumázzuk, magjait kikaparjuk, és fél paprikákat, mint a lecsóhoz szokás széles csíkokra vágjuk. A padlizsánkarikákról a nedvességet leitatjuk, és egy kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk.(Oldalanként 3-3 percet számítsunk.) Tálba szedjük, majd a sütést a paprikával folytatjuk, s ha ezzel is elkészültünk a sült paprika- és padlizsánhalmot egy kevés olajjal meglocsoljuk, majd frissen őrölt borssal megszórjuk. Sózni nem kell, mert a padlizsán besózásából maradt elegendő só benne. A pácléhez a mézet és a borecetet a forró vízzel elkeverjük, a sült paprika-padlizsán egyvelegre öntjük, laza mozdulatokkal összeforgatjuk, és ha kihűlt, legalább egy napra hűtőszekrénybe tesszük érlelődni. Bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc + sózás és érlelés