Hozzávalók:
3 közepes padlizsán
só
3 nagy piros színű zöldpaprika
olívaolaj őrölt bors
az öntethez:
1,5 dl forró víz
1 evőkanál méz
5 evőkanál fehérbor-ecet
A padlizsánokat - miután végeiket levágtuk, kb. 3 milliméter vastagon felszeleteljük, enyhén besózzuk, és legalább egy fél órán át állni hagyjuk. Közben a paprikákat, hosszában kettéhasítjuk, kicsumázzuk, magjait kikaparjuk, és fél paprikákat, mint a lecsóhoz szokás széles csíkokra vágjuk. A padlizsánkarikákról a nedvességet leitatjuk, és egy kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk.(Oldalanként 3-3 percet számítsunk.) Tálba szedjük, majd a sütést a paprikával folytatjuk, s ha ezzel is elkészültünk a sült paprika- és padlizsánhalmot egy kevés olajjal meglocsoljuk, majd frissen őrölt borssal megszórjuk. Sózni nem kell, mert a padlizsán besózásából maradt elegendő só benne. A pácléhez a mézet és a borecetet a forró vízzel elkeverjük, a sült paprika-padlizsán egyvelegre öntjük, laza mozdulatokkal összeforgatjuk, és ha kihűlt, legalább egy napra hűtőszekrénybe tesszük érlelődni. Bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc + sózás és érlelés
Fontos üzentet küldött a lakosságnak az Államkincstár