Az Év Pincészete és a magyar bor

Infostart
2006. július 6. 15:48
Az Év Pincészete díjat idén a Garamvári Pincészet nyerte el, amely a Balaton déli partján mintegy 70 hektáron foglalkozik szőlővel. Garamvári Vencel tulajdonos az InfoRádiónak a díjról, illetve amerikai és kínai tapasztalatairól is beszélt. A díjat adományozó Magyar Bor Akadémia elnöke a minőségi borok előretörését emelte ki.

A Garamvári Pincészet nyerte idén az Év Pincészete díjat. Garamvári Vencel tulajdonos az InfoRádióban elmondta: az 1990. augusztusában alakult vállalkozás jelenleg 34-35 emberrel dolgozik.

A pincészetnek a Balaton déli partján 70 hektáros földje van, melyen majdnem minden szőlőfajta megtalálható. "Ezen a borvidéken az ország egyik legütőképesebb borászati vállalkozása működött és a főkertész nagy súlyt helyezett a világfajták termesztésére" - emlékezett a kezdetekre Garamvári Vencel.

A világfajták a kelendőbbek

A területen nagyjából fele-fele arányban termesztenek kék és fehér szőlőt, bár utóbbiból található több - közölte a Garamvári Pincészet tulajdonosa, aki hozzátette: az új telepítéseknél figyelembe kellett venniük a klimatikus viszonyokat is. Elsősorban Muscat Ottonelt és Szürkebarátot telepítettek.

Az értékesítési tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbbet a világfajtákból készült borokból lehet eladni - mondta az InfoRádiónak Garamvári Vencel, aki szerint bár van érdeklődés a hungarikumnak számító fajták iránt is (mint a Furmint, vagy a Hárslevelű), de nem lehet csak egy koncepció mellett kikötni.

Amerika jó, Kína keserű tapasztalat volt

Az értékesítésről szólva a Garamvári Pincészet tulajdonosa elmondta: igyekeznek túltekinteni Európán is, hiszen bár a kontinensen nagy a piac, a legnagyobb bortermelők is itt találhatók.

"Nekünk jól bevált az Egyesült Államok piaca, ahol viszonylag sokat tudtunk eladni. Voltak sikeres kísérleteink Kínában, de ott értek keserű meglepetések is" - számolt be a tapasztalatokról az Év Pincészetének vezetője az InfoRádió Borbarát című magazinjában.

Kié lehet az Év Pincészete?

Sümegi József, a Magyar Bor Akadémia elnöke az InfoRádióban emlékeztetett, hogy az idén ötödik alkalommal választották meg az Év Pincészetét, ami immár olyan rangos elismeréssé nőtte ki magát, amelyre odafigyel a közönség.

A díjra pályázni kell. A kiírás szerint olyan ismert borok indulhatnak, amelyek különböző versenyeken már sikerrel szerepeltek. Ezen túl a pincészet minőségére (a tárolótartályokra, az épület külsejére, stb.) is nagy súlyt fektetnek, csakúgy mint annak, hogy mennyire ismertek a pincészet termékei bel- és külföldön.

A pályázatokat egy szakmai bizottság bírálja el, pontozásos módszerrel, majd kialakul a végső sorrend. A döntésnél a bor minősége esik a legnagyobb súllyal a latba. Bár a kiírásban szerepelnek mennyiségi kritériumok is, a kapacitás nem döntő - mondta Sümegi József.

Megnyílik a kapu a kistermelők előtt is

"Volt már 10 millió palackos győztes, de volt 200 ezer palackos pincészet is. Az országos ismertséghez 100 ezer palackos forgalmat el kell érni" - mondta Sümegi József az InfoRádió Borbarát című magazinjában. A Magyar Bor Akadémia tervezi egy kistermelői kategória beindítását is, melyen az évi 10-30 ezer palack bort készítő borászatok indulhatnának, hiszen Magyarországon egyre több ilyen pincészet van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Garamvári Vencel a díjról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sümegi József a díjról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást