Ma van az év legboldogabb napja

Infostart
2006. június 23. 08:45
Egy walesi tudós bonyolult matematikai számítással kimutatta, hogy június 23. az év legboldogabb napja. Ráadásul hála istennek, péntek van.

Nem tudni, azonban, hogy a tengerrel nem rendelkező országok lakói örök szorongásra vannak-e ítélve.

Cliff Arnall, a Cardiffi Egyetem pszichológusa, a szezonális közérzeti betegségek szakértője, ugyanis olyan mutatókat használ, mint az, hogy hányszor mennek a családok a tengerpartra, mikor piknikeznek az emberek és mennyi időt töltenek az utcán a meleg időben.

Emellett figyelembe veszi a természethez való viszonyt, a szociális életet, a gyermekkori nyaralások kellemes emlékeit, a hőmérsékletet és hogy mennyire várják az emberek a szabadságot.

Hála Istennek, péntek van

Mindezek alapján június 23. péntek a szakértő számításai szerint az év legboldogabb napja. Arnall szerint az emberek egy ilyen nyáreleji hétvégén boldogan néznek a pihenés elé, érvényes tehát az angol mondás "Thank God it's Friday" - azaz hála Istennek, péntek van.

Boldog, aki nyal

A kutatást a Walls jégkrémgyártó cég szponzorálta. A fagyigyár fotopályázatot is hirdetett és arra kéri az embereket, hogy örökítsék meg a brit nyár legboldogabb pillanatait.

Más, korábbi vizsgálatok is azt sugallják, hogy a nyári élmények, például a fagylaltozás növelik boldogságérzetet, mert az agynak azt a zónáját aktiválják, ahol a jó érzések keletkeznek.