eur:
393.17
usd:
367.88
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György

Hogyan tévézünk az elkövetkező 50 évben?

Magyarország számára akár 30-40 földfelszíni sugárzású digitális televízió- és több új rádiócsatorna működtetését teszi lehetővé az elmúlt hét végén Genfben, a nemzetközi frekvencia-értekezleten aláírt egyezmény. Ez a következő fél évszázadra meghatározhatja a Magyarországon használható tartományokat.

Több éves előkészítést követően a Nemzetközi Távközlési Egyesület múlt hét végén befejeződött regionális távközlési értekezletén véglegesítették azt a földfelszíni digitális frekvenciatervet, amely mintegy 40-50 évre meghatározza, hogy Magyarország milyen tartományt használhat. A terv 117 országra vonatkozik.

Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke szerint Magyarország nagy sikert ért el, mivel nyolc televíziós és három rádiós multiplexet kapott. Pataki Dániel hozzátette: ez azt jelenti, hogy például a rádiók esetében a jelenleg meglévők mellé további 20 országos adás indulhat.

Negyven új tévécsatorna

A televízióknál egy multiplex kezdetben 4-5 televíziós csatorna közvetítését teszi lehetővé, később azonban a fejlesztések révén akár ennek a dupláját is. Ez alapján több mint 40 csatorna működhet.

Az elnök közölte: jelenleg a magyar háztartások 16 százalékában van vezetékes internet és 98 százalékában televízió. Egy magyar ember hétköznap átlagosan 4 órát, hét végén pedig 5 órát nézi a műsort.

2012-ig át kell térni

Pataki Dániel kifejtette: a háztartások mintegy 52 százaléka rendelkezik kábeltévével, 13 százaléka műholdon keresztül veszi az adást, míg mintegy egyharmaduk földfelszíni, analóg műsort néz és tetőantennával fogja jeleket.

Jelenleg Magyarországon három analóg földfelszíni televíziós adás van, s hat országos rádió működik. Az Európai Unió irányelve szerint a tagországoknak 2012 elejéig kell áttérni a digitális műsorszórásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×