eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma

Nem mindegy, hogy hol vagyunk elhízva

A legújabb kutatások alapján az elhízott ember hasában halmozódik fel olyan zsír, amely közvetlenül mérgezi a szervezetet, gyakran nem alkoholos májbetegség is kialakul - mondta az InfoRádió kérdésére a kanadai Laval Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének professzora.

Jean-Pierre Despres laboratóriumában most arra keresik a választ, hogy úgy fogyasszanak le elhízott egyéneket, hogy a hasi zsírtömegből adják le a legtöbbet.

Balesetben elhunyt fiatalok boncolásakor derült ki, hogy az erek falának szűkülése már nagyon fiatal korban elkezdődik, az első jeleket gyermekekben és tizenévesekben is láthatók - avatott be a kísérleteket megelőző kutatásokba a montreáli Laval Egyetem táplálkozástudományi tanszékének professzora.

Kétharmaduk ebben hal meg

Jean Pierre Depres globális tendenciának minősítette az észak-amerikai mozgáshiányos életstílust, azzal, hogy ma már a felmérések szerint a véletlenszerűen összeverődő, tehát nem statisztikai mintát alkotó embercsoportoknál is a résztvevők kétharmadáról ki lehet jelenteni, hogy szív- és érrendszeri betegségben fognak meghalni.

Depres professzor felhívta a figyelmet, hogy a legújabb kutatások alapján két olyan embernek is igen eltérőek lehetnek az életkilátásai, akik zsírtömegre vetítve hasonló adatokat mutatnak. Nem mindegy ugyanis, hogy a testükön hogyan oszlik meg a háj.

Jó koleszterin a comb körül

A comb körül kialakuló zsír ugyanis nem ellenség - tette hozzá a táplálkozástudós, ott ugyanis "jó koleszterin" termelődik, ami véd a halálos vérrögök és érszűkület kialakulása ellen, míg a has körül található zsír nagyban növeli a szív- és érrendszeri halál, az agyi érelzáródás és infarktus kockázatát.

A hasban felhalmozódó zsír ugyanis úgy működik, mint egy mirigyköteg, a nyirokmirigyek vagy a pajzsmirigy, és anyaga folyamatosan mérgezi a szervezetet. A kövér ember ezért időzített bombához hasonlítható - mondta a professzor. Hozzátette, hogy túl kell lépni azon a szemléleten, ahol csak a kilók számítanak.

A lapos has növeli az esélyt

Egy következő jel, hogy a májban zsírsejtek jelennek meg. Az úgynevezett nem alkoholfüggő zsíros máj betegség, ami előre jelzi a zsíranyagcsere-betegséget, illetve a felnőttkori cukorbetegséget. Ezen a zsíroknak a jelenléte szintén összefügg a hasi típusú elhízással.

Ha a has belsejéből sikerül felszámolni némi zsírt, az nagyban növeli a kövér beteg túlélési esélyeit, vagyis, csökken az esélye annak, hogy infarktust kap.

A kutató most azt vizsgálja, hogy egy elhízott beteg lefogyasztásánál hogyan lehet elérni, hogy elsősorban a hasi zsírtömegből adjon le, és nem csak a kilói csökkenjenek. A tudományos eredményt 2008-ban mutatjuk be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×