Vége a telefonálásnak a buszokon és villamosokon?

Infostart
2006. június 2. 22:36
Mosolygott már azon a BKV utazási feltételeit olvasgatva, hogy elméletileg nem lenne szabad mobiltelefont használni a járműveken? A budapestiek egyelőre tovább mosolyoghatnak, és persze telefonálhatnak, Stockholm lakói azonban jobban teszik, ha kikapcsolják mobiljukat a buszokon és a villamosokon, különben büntetést kell fizetniük.

A svéd főváros szocialista vezetésének új szabályozása ennyire persze nem szigorú, hiszen kijelölt helyek lesznek minden tömegközlekedési eszközön, ahol szabad majd telefonálni. A kijelölt területeken kívül mobilozókat azonban szigorúan megbüntetik.

Az indoklás: sokakat zavar utastársa hangos telefonálása, mások az elektromágneses mezőkre érzékenyek. Az intézkedés támogatói azt remélik: egyszer az egész országra kiterjeszthetik majd a tilalmat.

A szabályozás ellenzői azonban az emberi jogok megsértéseként tekintenek az intézkedésre. "Nem kapcsolhatom ki a mobilomat, ha 20 percre felülök a metróra. Ha a gyerekeim telefonálnak az iskolából, muszáj felvennem" - mondja egy felháborodott nő.

Egy másik tömegközlekedő a szabályozás egyik gyenge pontjára mutat rá: "Mit csináljak, ha felszállok a buszra, és a mobilozásra kijelölt terültre már nem férek be?"

A stockholmi telefon-tilalom az első ilyen szabályozás Európában, a világ egyik vezető mobilgyártója, az Ericsson hazájában azonban különösen is sokkolóan hathat az intézkedés.