Jó borokkal, a híres túrós rétessel és dalokkal várja a hétvégén a Heves megyei Abasár a látogatókat. A katona- és bordalfesztivál ötletét az adta, hogy Abasár története összekapcsolódott a honvédelemmel és a borral.
A város hosszú évtizedeken át katonai kiképző központ volt, a katonadalok felelevenítésével erre emlékeznek a helyiek - mondta a polgármester.
A 3.300 fős településen több százan foglalkoznak ma is borászattal, elsősorban olaszrizlinget és Irsai Olivért termesztenek, de a Sárhegyen Cabernet Savignont is készítenek.
Az abasári pincékről, amelyek honfoglaláskori, különleges klímájú pincék, már biztosan hallottak a borkedvelők - mondta Lénártné Benei Anikó.
A hazai és külföldi kórusok versenye mellett a fesztivál egyik fő programja a "nyitott pincék" rendezvény.
Ezen a látogatók a kóstolgatás és a vásárlás mellett megismerkedhetnek a borkészítés alapjaival is.