A kakukkfű illata

Infostart
2006. május 13. 15:17
... nem csak a májusi réteket teszi varázslatossá, hanem egy egyszerű paradicsomos hagymalevest is elvarázsolhat. A franciák különösen kedvelik, a provanszi ételek legtöbbjéből nem is hiányozhat ez a jellegzetes fűszer. Ha csak lehet, frissen tegyük ételeinkbe.
Paradicsomos, kakukkfüves hagymaleves

Hozzávalók:
1 nagy vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 maroknyi kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsompüré
só őrölt bors
1 fél kupica konyak
a tetejére reszelt sajt
metélőhagyma

A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Közben a kakukkfű levélkéit lecsipkedjük, és felaprítjuk. A párolt hagymára szórjuk, majd a lehéjazott összezúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Kevergetve addig sütögetjük, amíg a konyhát betölti a fűszerek fenséges illata. Ekkor a paradicsompürét is belekeverjük, majd bő 1 liter vízzel vagy árszűrt zöldséglével felengedjük. Megsózzuk, megborsozzuk és felforraljuk. A konyakot belelöttyintjük, és azonnal még forrón tálaljuk. A tetejére reszelt sajtot és apróra vágott metélőhagymát szórunk.

Elkészítési idő: 25 perc