A busához illik a spenót

Infostart
2006. május 13. 15:16
... mint ahogyan a legtöbb halhoz is. S nemcsak az íze okán, hanem színe miatt is. Lehet-e étvágygerjesztőbb látvány, mint a fehér halhúsra simított, szép sötétzöld spenótlevelek halmaza?
Spenótos busafilé burgonyabundában

Hozzávalók:
60 dkg busafilé
10 dkg vaj
só,
30 dkg friss spenót
30 dkg vegyes zöldség (mélyhűtött is lehet)
15 dkg gomba
őrölt bors
1 evőkanál liszt
l,5 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
a tetejére:
50 dkg burgonyából készült krumplipüré 1 tojássárgája
1 dl tejszín


A kifélézett halszeleteket besózzuk, majd egymás mellé egy vajjal kikent, kerek, tűzálló tál aljára fektetjük. A spenót szárát lecsipkedjük, a leveleket nagyon alaposan megmossuk és 3-4 dkg vajon félig megpároljuk, majd a halszeletekre terítjük. A kis kockákra vágott vegyes zöldséget (sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert, zöldborsót) a maradék vajon megpároljuk, megsózzuk, megborsozzuk, úgy, hogy a megtisztított, felszeletelt gombát is hozzáadjuk. Zsírjára sütjük, majd a liszttel megszórjuk, és néhány percig kevergetve pirítjuk. Ezután a tejszínnel és a borral felengedjük. Beforraljuk, a spenót tetejére simítjuk. A burgonyából a szokásos módon tejjel, vajjal kumplipürét készítünk, amit egy tojássárgájával és némi tejszínnel dúsítunk. Ezzel a zöldséggel rakott busát befedjük, és a tetejét villával kicifrázzuk. Aki nagyon mutatósan szeretné tálalni, a krumplipürét csillagcsöves nyomzsákba töltheti, és a masszából kis csókokat nyomhat az étel tetejére. Végül 15-20 percre középmeleg sütőbe toljuk, hogy a hal megpuhuljon, és a teteje szép sárga színt kapjon.

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc