Az első igazi tavaszi leves

Infostart
2006. április 22. 11:19
... sóskából készülhet, mert ez az a zöldféle, ami már április végén szabadföldről szedhető. Nemcsak a szervezetünk, de a szemünk is ki van már éhezve egy kis üde zöldre, a sóskaleves pedig igazán az. Ha azonban valakinek nem tetszik a tányérban az apró levéldarabok látványa, akkor turmixolja, így nemcsak gyomorsimogatóan pikáns, de selymesen lágy is lesz a levese.
Tejszínes sóskaleves

Hozzávalók:
25 dkg sóska
5 dkg vaj
1 evőkanál finomliszt
3 dl tej
3 dl húsleves

cukor
1, 5 dl tejszín
2 tojássárgája
levesbetét:
pirított franciakenyér

A sóskát alaposan megmossuk, a szárát lecsipkedjük, a leveleket a felolvasztott vajra dobjuk, és 5-10 perc alatt megpároljuk. Közben meg-megkeverjük. Akkor jó, ha levelek teljesen pépessé váltak. Ekkor a liszttel megszórjuk, még néhány percig pirítjuk, majd a tejjel és a húslevessel felengedjük. Jól átforraljuk, ha kell, kissé megsózzuk, és ízét csipetnyi cukorral megszelídítjük. Tálaláskor egy levesestálban a tejszínt a tojások sárgájával habverővel simára dolgozzuk, majd a forró levest rámerjük, de közben állandóan keverjük, nehogy a tojás összeugorjon. Pirított franciakenyér szeletekkel tálaljuk, de hagyományos zsemlekockát is adhatunk hozzá betétének.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag 1420 kJ/ 340 kcal