Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Forradalmi diéta: annyit ehet, amennyit akar!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fogyókúrázók új kulcsszava a telítettség - állítja egy tanulmány, mely szerint a fogyásnál nem elsősorban az ételek összetétele a fontos, hanem az, hogy meddig érzi magát jóllakottnak tőle az ember.

A Harvard Egyetem és a spanyol Navarrai Egyetem közös kutatása során hétezer embert vizsgált, elsősorban a szénsavas üdítők és a gyorséttermi ételek hatására koncentrálva. A vizsgálat bebizonyította, hogy ezek a termékek hízást okoznak - ugyanakkor a kutatás váratlan eredményeket is hozott.

A kutatók ugyanis bebizonyították, hogy ezek az ételek azért okoznak súlygyarapodást, mert alacsony volt az úgynevezett "telítettségi indexük". A Sydney-i Egyetem kutatói már 1995-ben rájöttek a jelenségre és felállították az indexüket, melynek kiinduló pontja a fehér kenyér volt - ehhez képest határozták meg a többi étel helyét.

Ebből alakult ki az úgynevezett Telítettségi Index, amely még a szakértők számára is több meglepő eredménnyel járt. A müzli és a banán semmivel sem telített jobban, mint a fehér kenyér, míg a pattogatott kukorica és a narancs tovább keltette a jóllakottság érzetét, mint a sajt, vagy a kukoricapehely.

A Penn Állami Egyetem tanára, Barbara Rolls a közelmúltban kidolgozott egy Volumetrics névre keresztelt programot, melyről hasonló címmel könyv is megjelent. A program lényege, hogy minél nagyobb mennyiségű adott étel a kalóriatartalmához képest, annál inkább telít. Tehát a relatíve magas víztartalommal rendelkező ételek (amilyen például a gyümölcsök, vagy hal) gyorsan megtöltenek, míg például a sajt nem.

"Elsősorban ez a relatív energiasűrűség az, amely meghatározza egy étel helyét a telítettségi indexen" - mondta Barbara Rolls, aki szerint módszerének célja az ételek energiasűrűségének csökkentése főzésen, vagy egyéb módszereken keresztül.