eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Forradalmi diéta: annyit ehet, amennyit akar!

A fogyókúrázók új kulcsszava a telítettség - állítja egy tanulmány, mely szerint a fogyásnál nem elsősorban az ételek összetétele a fontos, hanem az, hogy meddig érzi magát jóllakottnak tőle az ember.

A Harvard Egyetem és a spanyol Navarrai Egyetem közös kutatása során hétezer embert vizsgált, elsősorban a szénsavas üdítők és a gyorséttermi ételek hatására koncentrálva. A vizsgálat bebizonyította, hogy ezek a termékek hízást okoznak - ugyanakkor a kutatás váratlan eredményeket is hozott.

A kutatók ugyanis bebizonyították, hogy ezek az ételek azért okoznak súlygyarapodást, mert alacsony volt az úgynevezett "telítettségi indexük". A Sydney-i Egyetem kutatói már 1995-ben rájöttek a jelenségre és felállították az indexüket, melynek kiinduló pontja a fehér kenyér volt - ehhez képest határozták meg a többi étel helyét.

Ebből alakult ki az úgynevezett Telítettségi Index, amely még a szakértők számára is több meglepő eredménnyel járt. A müzli és a banán semmivel sem telített jobban, mint a fehér kenyér, míg a pattogatott kukorica és a narancs tovább keltette a jóllakottság érzetét, mint a sajt, vagy a kukoricapehely.

A Penn Állami Egyetem tanára, Barbara Rolls a közelmúltban kidolgozott egy Volumetrics névre keresztelt programot, melyről hasonló címmel könyv is megjelent. A program lényege, hogy minél nagyobb mennyiségű adott étel a kalóriatartalmához képest, annál inkább telít. Tehát a relatíve magas víztartalommal rendelkező ételek (amilyen például a gyümölcsök, vagy hal) gyorsan megtöltenek, míg például a sajt nem.

"Elsősorban ez a relatív energiasűrűség az, amely meghatározza egy étel helyét a telítettségi indexen" - mondta Barbara Rolls, aki szerint módszerének célja az ételek energiasűrűségének csökkentése főzésen, vagy egyéb módszereken keresztül.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×