Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Életeket menthet a pneumococcus elleni oltás, de ma még túl drága

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt két évben összesen 95 gyermek kapott súlyos, életveszélyes fertőzést a pneumococcus baktériumtól, amely például az agyhártyagyulladásért is felelős lehet, és öten meg is haltak közülük. Pedig a fertőzés ellen már Magyarországon is van védőoltás, bár meglehetősen drágán. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet azt szorgalmazza, hogy az oltóanyagot a társadalombiztosítás támogassa.

A Fővárosi Szent László Kórház felmérése szerint az elmúlt két évben 95 gyermek kapott súlyos, életveszélyes fertőzést úgynevezett pneumococcus baktériumtól.

Legalább ezerszer ennyi középfülgyulladásos megbetegedést, és tízszer, vagy akár százszor ennyi tüdőgyulladást is okozott a pneumococcus - mondta az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója az InfoRádióban.

Mészner Zsófia szerint az összes esetet az oltás sem tudná megelőzni, de a baktérium által okozott betegségek háromnegyede ellen védelmet nyújtana.

Egyelőre túl drága az oltás

Az oltás már elérhető Magyarországon is, egyelőre azonban meglehetősen drága. Egy csecsemőnek 3 oltás kell, ami 48 ezer forintba kerül, és újabb 16 ezer forint az emlékeztető oltás.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet első lépésként azt szeretné elérni, hogy életkor szerinti támogatást adjon a társadalombiztosítás az oltáshoz, vagyis ne kerüljön azért többe az oltás, mert már egészen kis korban szeretnék a gyereket beoltatni.

A hat hónapnál fiatalabb csecsemőknél ugyanis három oltást tartanak szükségesnek, fél és egy éves kor között azonban már kettő, az egy évnél idősebb gyermekek esetében pedig egy oltás is elegendő.

Mészner Zsófia azt reméli, hogy a későbbiekben az 50-70 százalékos támogatotti körbe kerülhet majd a védőoltás.

Elsősorban a közösségbe járó kisgyerekek veszélyeztetettek


A többek között agyhártya-, tüdő-, középfül- és arcüreggyulladást is okozó baktérium elsősorban az öt éven aluli gyerekekre veszélyes.

A baktérium cseppfertőzéssel terjed és elsősorban a bölcsődébe, óvodába járó gyermekek vannak kitéve a veszélynek.

A védőoltás komoly szövődményekkel nem jár, csak bőrpír, duzzanat, vagy láz alakulhat ki.