eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk

Életeket menthet a pneumococcus elleni oltás, de ma még túl drága

Az elmúlt két évben összesen 95 gyermek kapott súlyos, életveszélyes fertőzést a pneumococcus baktériumtól, amely például az agyhártyagyulladásért is felelős lehet, és öten meg is haltak közülük. Pedig a fertőzés ellen már Magyarországon is van védőoltás, bár meglehetősen drágán. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet azt szorgalmazza, hogy az oltóanyagot a társadalombiztosítás támogassa.

A Fővárosi Szent László Kórház felmérése szerint az elmúlt két évben 95 gyermek kapott súlyos, életveszélyes fertőzést úgynevezett pneumococcus baktériumtól.

Legalább ezerszer ennyi középfülgyulladásos megbetegedést, és tízszer, vagy akár százszor ennyi tüdőgyulladást is okozott a pneumococcus - mondta az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója az InfoRádióban.

Mészner Zsófia szerint az összes esetet az oltás sem tudná megelőzni, de a baktérium által okozott betegségek háromnegyede ellen védelmet nyújtana.

Egyelőre túl drága az oltás

Az oltás már elérhető Magyarországon is, egyelőre azonban meglehetősen drága. Egy csecsemőnek 3 oltás kell, ami 48 ezer forintba kerül, és újabb 16 ezer forint az emlékeztető oltás.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet első lépésként azt szeretné elérni, hogy életkor szerinti támogatást adjon a társadalombiztosítás az oltáshoz, vagyis ne kerüljön azért többe az oltás, mert már egészen kis korban szeretnék a gyereket beoltatni.

A hat hónapnál fiatalabb csecsemőknél ugyanis három oltást tartanak szükségesnek, fél és egy éves kor között azonban már kettő, az egy évnél idősebb gyermekek esetében pedig egy oltás is elegendő.

Mészner Zsófia azt reméli, hogy a későbbiekben az 50-70 százalékos támogatotti körbe kerülhet majd a védőoltás.

Elsősorban a közösségbe járó kisgyerekek veszélyeztetettek


A többek között agyhártya-, tüdő-, középfül- és arcüreggyulladást is okozó baktérium elsősorban az öt éven aluli gyerekekre veszélyes.

A baktérium cseppfertőzéssel terjed és elsősorban a bölcsődébe, óvodába járó gyermekek vannak kitéve a veszélynek.

A védőoltás komoly szövődményekkel nem jár, csak bőrpír, duzzanat, vagy láz alakulhat ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×