eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

A ruhadarab, amelyet három európai országban is betiltottak

Egy francia autótervező találta ki, egy kísérleti atomrobbantás helyszíne után kapta a nevét, és eredetileg bukás volt. Feltalálója nem is talált egyetlen modellt sem, aki hajlandó lett volna bemutatni. Ez a "sokkoló és erkölcstelen" ruhadarab nem más, mint a bikini, amely az idén ünnepli 60. születésnapját.

A kétrészes fürdőruha 50. születésnapja 10 évvel ezelőtt csendben telt. Idén azonban úgy tűnik, a bikini szülőföldje, Franciaország, méltón kíván megemlékezni a divatvilágot forradalmasító ruhadarabról.

A híres párizsi áruház, a Galeries Lafayette kiállítással tiszteleg a bikini előtt. Az Assouline kiadó egy 396 oldalas kötetet jelentetett meg a ruhadarab történetéről, és több neves tervezőt is arra kértek: egy-egy új kreációval emlékezzenek meg az évfordulóról.

A kezdet sokkal szerényebb volt

A bikini 1946-ban született Párizsban. Atyja Louis Réard autótervező volt, aki édesanyja fehérnemű boltját átvéve kezdett fürdőruhát tervezni. Nevét a Marshall-szigetekhez tartozó Bikini-atollról kapta, ahol a ruhadarab piacra dobása előtt nem sokkal hajtottak végre kísérleti atomrobbantásokat.

Bár az ókori római és görög nők is hasonló öltözéket viseltek a fürdőkben, az összesen 70 centi anyagból készült bikini sokkoló hatással volt a II. világháború utáni társadalomra. A bikini legnagyobb bűne az volt, hogy szabadon hagyta a köldököt, amelynek látványát akkoriban annyira illetlennek találták, hogy az Egyesült Államokban törvény rendelkezett arról: a filmekben nem mutathatják.

Európában három országban is betiltották

A bikini akkora botrányt keltett, hogy tervezője nem talált olyan modellt, aki bemutatta volna. Végül egy párizsi kaszinó meztelenül fellépő táncosát, Micheline Barnardinit fűzte meg Louis Réerd, hogy pózoljon az új fürdőruhában.

A bikini azonban bukás volt. A Vatikán erkölcstelennek minősítette, Spanyolország, Portugália és Olaszország pedig egyenesen betiltotta.

A bikini azonban túlélte a kezdeti nehézségeket, és végül Marilyn Monroe és Rita Hayworth bikinis fényképeivel lassan el is indult máig tartó töretlen népszerűsége útján. Szülőhazájában, Franciaországban ma a fürdőruhapiac felét adja a bikini.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×