Miért fogynak a férfiak és híznak a nők összeköltözéskor?

Infostart
2006. április 6. 08:50
Az összeköltözés rosszat tesz a nők egészségének: a kezdeti időszakban ugyanis, azért, hogy párjuk kedvében járjanak, több egészségtelen ételt esznek, és gyakran fel is szednek jó pár kilót. A férfiak egészségének azonban sokszor jót tesz az agglegényélet feladása, mivel a tudatosabban étkező nők mellett ők is egészségesebben kezdenek táplálkozni - állítja egy brit felmérés.

Ahogy az összeköltözés után egymáshoz igazodnak a párok étkezési szokásai is, a férfiak elkezdenek több zöldséget és kevesebb zsírt, illetve cukrot enni. A nők ugyanakkor több húst, magas zsírtartalmú tejet, gazdag szószokat, és általában több nehéz ételt esznek - olvasható a Newcastle-i Egyetem táplálkozástudományi központjának tanulmányában.

Érdekes módon az együttélésből adódó problémák, a párkapcsolat megfeneklése is a nőknél jelentkezik plusz kilók formájában, mivel inkább ők azok, akik az ételekhez fordulnak vigaszért.

Amelia Lake dietetikus, aki nagy-britanniai, amerikai és ausztrál kutatások eredményei alapján állította össze a tanulmányt, azt mondja: összeköltözéskor szimbolikus jelentőséget kap az étel mind a férfiak, mind a nők szemében. Sok pár érzi úgy, hogy fontosak a közös étkezések.

A dietetikus szerint az összeköltöző pároknak tudatosan kellene arra figyelniük, hogy ezt az időszakot életmódjuk és étkezési szokásaik pozitív irányú megváltoztatására használják fel, egymást támogatva az egészséges életmód kialakításában.