Biztosan húsból készül a tokány?

Infostart
2006. április 1. 11:57
- ezt a kérdést a gasztronómia szabályai szerint csak igennel lehet megválaszolni. A tokány ugyanis vékony csíkokra vágott marha (apró) húsból készült pikáns, mártásos étel. Ám mint minden szabály alól, ez alól is van kivétel, ami - mint tudjuk - csak erősíti a szabályt, itt van például rögtön a gombatokány.
Titkos fokhagymás tokány

Hozzávalók
1 kg csiperke
1 vöröshagyma
só,őrölt bors
4-5 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyem
5 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
5 dl húsleves
3 dl tejszín
reszelt szerecsendió
1 mokkáskanál citromlé

A gombát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és cikkekre vágjuk.
A vöröshagymát lehéjazzuk, felaprítjuk, és az olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a gombát, megsózzuk, megborsozzuk, megvárjuk, amíg levet ereszt, majd addig hagyjuk a tűzön, amíg zsírjára nem sül. Ekkor a megtisztított fokhagymát rápréseljük, a petrezselymet felaprítjuk és rászórjuk Egy másik edényben a vajból és lisztből világos rántást, pirítunk, először a húslevessel (ha nincs vizet is, használhatunk) majd a tejszínnel felengedjük, és mártás sűrűségűre beforraljuk. A gombára öntjük, ha kell utánasózzuk, -borsozzuk, és egy leheletnyi reszelt szerecsendióval is fűszerezhetjük. Néhány percig csendesen forraljuk, majd citromlével pikánsra ízesítjük- Párolt rizst, főtt tésztát, netán puliszkát adhatunk mellé köretnek.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1810 kJ/ 435 kcal