Nagy-Britanniában egyre több embernél diagnosztizálnak glutén- vagy laktóz érzékenységget, és egyre több a vegetáriánusok között is az olyan, aki semmilyen állati eredetű ételt, így tejterméket sem eszik.
Sok helyen az üzletek már külön polcsort szentelnek az olyan ételeknek, mint a szójatej, a glutén mentes kenyér, vagy a glutén mentes sör.
A Mintel piackutató cég jelentése szerint a hasonló termékek eladása 327 százalékkal emelkedett 2000 és 2005 között, az évtized végére pedig várhatóan ismét megduplázódik.
Összesen mintegy 170 ételfajtával kapcsolatban alakulhat ki érzékenység, de 8 csoport okozza az allergiák többségét: a tejtermékek, a tojás, a halak, a mogyoró, más csonthéjasok, a szója, a kagyló- és rákfélék, valamint a búza és más gabonafélék.
A különböző tápanyagokat száműző diéták azonban egyre divatosabbak is lesznek - mondja Julia Sloan, a Mintel piacelemzője, hozzátéve, hogy például a Spice Girls egykori tagjai közül Geri Halliwellről és Victoria Beckhamről is azt mondják, hogy glutén- és laktózmentes étrenden él.