eur:
393.21
usd:
367.89
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György

A biokommandó fegyvere a toll

A Biokommandó kissé harcias kifejezés, de ez nem baj, mert erre a névre felkapják az emberek a fejüket - mondja Frühwald Ferenc a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője.Nagy szüség van egy ilyen civil kezdeményezéssel létrejött szervezetre, hogy segítse a termékek helyes jelölésének, valódiságának ellenőrzését a bioboltokban.

A két nagy ellenőrző cég: a Biokontroll Hungária Kht. és a Hungária Ökögarancia Kft. szúrópróbaszerűen ugyan végez vizsgálatokat az üzletekben, de a társadalmi támogatás nagyon is rájuk fér.

Másfél hónappal ezelőtt a Biokultúra Egyesület védőszárnyai alatt már el is indult egy képzés a jelentkezők számára.

Olyan jogi, kereskedelmi és bioismereteket sajátítanak el, amelyek alapján a boltokat járva ki tudják szűrni a hamis termékeket.

A biokommandó nevéből akár büntető hatáskörre is következtethetnénk, de tagjainak elsődleges feladata, hogy információkkal segítsék az üzletek eladóit és a vásárlókat.

Természetesen, ha szándékos csalásra bukkannak, azt jogi útra terelhetik.

A biotermékek jelölését törvény írja elő, és aki ezeket megszegi, azaz lejárt szavatosságú, megtévesztő, átcímkézett árut hoz forgalomba, az közönséges élemiszerhamisítást követ el.

A "kommandósok" fényképeznek, jegyzetelnek, jegyzőkönyvet vesznek fel, és észrevételeiket továbbítják a Biokultúra Egyesületnek és a Fogyasztás Felügyelőségnek.

A bejelentést viszonylag gyorsan követi az eljárás. Volt is ilyenre már példa, nagy élelmiszeráruházakban biocímkével jelöltek olyan termékeket, amelyek nem azok voltak, vagy biotermékek feliratú polcra, gondolába kerültek nem bioélelmiszerek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×