A biokommandó fegyvere a toll

Infostart
2006. március 16. 07:48
A Biokommandó kissé harcias kifejezés, de ez nem baj, mert erre a névre felkapják az emberek a fejüket - mondja Frühwald Ferenc a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője.Nagy szüség van egy ilyen civil kezdeményezéssel létrejött szervezetre, hogy segítse a termékek helyes jelölésének, valódiságának ellenőrzését a bioboltokban.

A két nagy ellenőrző cég: a Biokontroll Hungária Kht. és a Hungária Ökögarancia Kft. szúrópróbaszerűen ugyan végez vizsgálatokat az üzletekben, de a társadalmi támogatás nagyon is rájuk fér.

Másfél hónappal ezelőtt a Biokultúra Egyesület védőszárnyai alatt már el is indult egy képzés a jelentkezők számára.

Olyan jogi, kereskedelmi és bioismereteket sajátítanak el, amelyek alapján a boltokat járva ki tudják szűrni a hamis termékeket.

A biokommandó nevéből akár büntető hatáskörre is következtethetnénk, de tagjainak elsődleges feladata, hogy információkkal segítsék az üzletek eladóit és a vásárlókat.

Természetesen, ha szándékos csalásra bukkannak, azt jogi útra terelhetik.

A biotermékek jelölését törvény írja elő, és aki ezeket megszegi, azaz lejárt szavatosságú, megtévesztő, átcímkézett árut hoz forgalomba, az közönséges élemiszerhamisítást követ el.

A "kommandósok" fényképeznek, jegyzetelnek, jegyzőkönyvet vesznek fel, és észrevételeiket továbbítják a Biokultúra Egyesületnek és a Fogyasztás Felügyelőségnek.

A bejelentést viszonylag gyorsan követi az eljárás. Volt is ilyenre már példa, nagy élelmiszeráruházakban biocímkével jelöltek olyan termékeket, amelyek nem azok voltak, vagy biotermékek feliratú polcra, gondolába kerültek nem bioélelmiszerek.