Mesebeli édesség

Infostart
2006. március 11. 12:02
A rum baba egyenesen a varázsos Ezeregyéjszakából érkezett a francia konyhába. Szülőatyja, XV. Lajos apósa, az édesszájú Stanislas Leszczynski lengyel király volt, aki a mesés Kelethez legalább annyira vonzódott, mint a mézédes ízekhez, kedvenc süteményét egyenesen Ali babáról nevezte el, s ő kedveltette meg a franciákkal, akik legismertebb specialitásaik közt tartják számon máig.
Rum baba

Hozzávalók (12 szelethez)
A tésztához:
30 dkg finomliszt
Csipetnyi só
5 dkg cukor
7 g élesztőpor
10 dkg margarin
1, 2 dl tej
4 tojás
1csomag vaníliás cukor
a forma kikenéséhez: vaj
az öntethez:
20 dkg kristálycukor
1 kezeletlen citrom
40 dkg vegyes szárított gyümölcs
6 evőkanál sötét rum
3 evőkanál sárgabaracklekvár
5 dkg mandulalapocska

A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőport egy tálban összekeverjük.
Egy másikban a margarint megolvasztjuk, a tejet ráöntjük, a tojásokat beleütjük,
és a vaníliás cukorral jól eldolgozzuk. Ezt a tojásos masszát a lisztes keverék közepébe öntjük, majd hólyagos tésztává dagasztjuk. Egy 24 centi átmérőjű gyűrűformát kivajazunk, és a tésztát beleöntjük. Nem szabad teljesen megtöltenie a formát, mert kelés közben majd duplájára nő. Langyos helyen kb. egy óra alatt, megkelesztjük, majd előmelegített sütőben 25-30 perig sütjük. Ha kész 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd tálra borítjuk. Amíg a tészta sül elkészítjük az öntetet. A kristálycukrot 6 deci vízben sziruppá főzzük. Egy citrom héját spirál alakban lehántjuk, és levével együtt ezzel ízesítjük.
A szárított gyümölcsöt beledobjuk, és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. A végén a rumot is beleöntjük. A gyümölcsöt leszűrjük, a sütemény köré rakjuk, a sziruppal pedig a tésztát meglocsoljuk. 20 percig állni hagyjuk, hogy beszívjad. Majd a teljesen simára kevert, akár át is szűrt, híg baracklekvárral a rum babát megkenjük, és pirított mandulával megszórjuk. Gyorsan meg kell enni, nehogy a tészta szétázzon.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy szelet 1873 kJ/448 kcal