A szárzeller príma levesbetét

Infostart
2006. március 11. 12:04
A legszokványosabb leveseket, mint például a paradicsom, a zöldség, vagy közönséges krumplileves, illetve mindazokat, amelyekhez illik a zeller íze, "feldobhatjuk" egy maroknyi felaprított szárzellerrel. Nem szabad főzni, épp az benne az izgalmas, hogy ropogós, üde, friss ízekkel gazdagítja kanalaznivalónkat (nem beszélve vitamin- és rosttartalmáról!).
Paradicsomleves szárzeller betéttel

Hozzávalók
2-3 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál finomliszt
1 mokkáskanálnyi pirospaprika
2-3 evőkanál paradicsompüré
1 kis vöröshagyma
só, őrölt bors
porcukor
betétnek: 2 szál zellerszár

Az olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, pirospaprikával meghintjük, a paradicsompürét hozzáadjuk, és kevergetve néhány pillanatig sütjük. 1, 2 liter vízzel felengedjük, a lehéjazott vöröshagymát beledobjuk, sóval, borssal, porcukorral ízesítjük, és felforraljuk. Közben a zellerszárakról a leveleket lecsipkedjük,(ezeket máshoz használjuk fel), a szálakat alaposan megmossuk, ha kell fás végét, lemetsszük, majd keresztirányban vékonyan felszeleteljük. Az így kapott apró zöldségdarabokat a levesbe szórjuk, de ezzel már nem főzzük tovább. Tálaláskor a hagymát természetesen kidobjuk belőle.

Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 1004 kJ/240 kcal