Szedjen ön is algatablettát!

Infostart
2006. március 7. 02:05
Vitaminok vásárlásakor érdemes a dobozon megnézni, hogy az adott készítményt szintetikusan állítottak elő, vagy szerves gyógykivonat tartalmazza a keresett vitamint - tanácsolja az InfoRádió által megkérdezett sportszakorvos. A két csoport között jelentős eltérések vannak.

Boros Szilvia elmondta: a vitaminkészítmények két nagy csoportját lehet elkülöníteni, aszerint, hogy a vitaminkomponensek milyen formában vannak jelen a tablettákban, kapszulákban.

Az egyik csoport szerves formában tartalmazza a vitaminokat, ezeknél a növényi kivonat strukturálisan van jelen a készítményben. Ilyenek az alga, az ananász vagy Aloe vera kivonatát magukban foglaló tabletták.

A másik csoportba a szintetikus úton előállított vitaminok tartoznak, ilyenek a többi között a multivitaminok és a pezsgőtabbletták.

Nagy különbség a felszívódásban

A két csoport között a felszívódásban van óriási különbség, a szerves formában jelen lévő vitaminok jóval könnyebben hasznosulnak - hangsúlyozta a sportszakorvos.

A szintetikus vitaminok átlagosan mintegy 30 százaléka szívódik fel a szervezetben, szemben a szerves vegyületek 70-80 százalékával.

Boros Szilvia szerint épp ezért érdemes megnézni, milyen vegyületek formájában találhatók meg a vitaminok egy készítményben, ezt az információt általában feltüntetik a dobozokon.

A szintetikus készítményeknek is vannak előnyei, egyrészt olcsóbbak, másrészt segítségükkel pontosabban adagolható a szükséges vitamin-összetétel - tette hozzá a szakember.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást