A sütemény, ami várat magára

Infostart
2006. március 3. 13:00
A legtöbb fogás frissen az igazi, de kivételt képeznek azok, melyek receptjének végére a szerző odabiggyesztette: ...és állni hagyjuk, hogy az ízei jól összeérjenek. A réteges linzernél ez azt jelenti, hogy legjobb, ha tálalás előtt egy nappal megsütjük, de még hosszabb várakozást is kibír.
Réteges linzer

Hozzávalók:
10 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
40dkg finom liszt
csipetnyi só
fél csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejcsokoládé

a töltelékhez: ribiszkelekvár
a tetejére: porcukor

A porcukrot a vajjal a tojássárgájával habosra keverjük, a citromhéjat beleszórjuk, és ezzel is tovább keverjük. amíg egészen fehér, habos masszát nem kapunk. Ekkor a lisztet és a sütűport beledolgozzuk, csipetnyi sót is adunk hozzá. A így elkészült tészta egyharmadát félre tesszük, kétharmadát olvasztott csokoládéval barnára szinezzük, majd elfelezzük. Egy közepes nagyságú tepsit sütőpapírral kibélelünk, egy adagnyi kinyújtott csokoládés tésztával kibéleljük, lekvárral megkenjük, erre terítjük a fehéren hagyott tésztát, amit szintúgy megkenünk lekvárral, majd betakarjuk a maradék csokoládés tésztával. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 200 C ( légkeverésés sütőben l85 C) 20-25 perc alatt megsütjük. A tetjét még melegen pocukorral megszórjuk, és legagább egy napig állni hagyjuk, hogy az ízei jól összeérjenek. Csinos kockákra vágva rakjuk tálra.
Elkészítési idő: 55 perc