Böjtös leves Monostorapátiból

Infostart
2006. február 24. 08:05
Monostorapáti a Káli- és a Tapolcai medence határán fekszik,és már az Árpád kortól lakott település. 1117-ben a gazdag és rangos Atyusz család, a Balatonfelvidék földesúrai bencés apátságot alapítottak itt, a kolostor romjai mai is állnak. A helybéliek büszkén őrzik hagyományaikat, köztük néhány olyan ételspecialitástis,mint a rétesgombócleves,amit leleményesen az alkalomhoz igazoda hol böjtösen, hol gazdagon, ünnepi módra készítenek.

Rétesgombócleves böjtösen

 

Hozzávalók(6 személyre)

a leveshez:

1 evőkanál zsír vagy olaj

2 evőkanál liszt

1 kis fej vöröshagyma

késhegynyi pirospaprika vagy reszelt gyömbér

1-2 babérlevél,só

a rétesgombóchoz:

20 dkg rétesliszt, só

10 dkg búzadara

2 evőkanál olaj

a tészta nyújtásához: liszt

A rétesgombóc, ami valójában nem gombóc, inkább nevezhető rétesrudacskának, és levesbetétéként szolgál, készen vett réteslapból is elkészíthető, de magunk is gyúrhatjuk. A réteslisztet annyi langyos vízzel, amennyit felvesz és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk, majd belisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk. Az darát az olajon kevergetve világosra pirítjuk, 1 deci sós vízzel felengedjük, kissé duzzadni hagyjuk, majd vékonyan a tésztára kenjük. Ujjnyi vastag rudakká sodorjuk, és tepsire fektetve, nem túl meleg sütőben száraztra sütjük, de nem pirítjuk meg. Közvetlenül a tálalás elött 3 centis darabokra vágjuk és a forró levesbe dobjuk.