Krumpliból édesség

Infostart
2006. február 23. 17:20
Nagyanyáink sokféle kiadós, ám " spórolos" sütemény elkészítésének titkát ismerték. A csokoládés burgonyatorta is egy a számtalan, zsínórírással kockás füzetbe rótt recept közül.

Csokoládés burgonyatorta

 

Hozzávalók (8 szelethez)

30 dkg burgonya

10 dkg étcsokoládé

12 dkg vaj

10 dkg kristálycukor

1 csomag vanilíás cukor

3 tojás

5 dkg burgonyakeményítő

a forma kikenéséhez: vaj

a tetjére: porcukor

 

A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd még melegen meghámozzuk és áttörjük. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni. A csokoládét lábosba tördeljük, és a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk. A cukrot a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, az áttört burgonyát, a burgonyakeményítőt, az olvasztott vajas csokoládét beledolgozzuk, végül a a kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk.
Egy kb. 23 centi átmérőjű, kerek tortaformát kivajazunk, és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben , közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos tészta. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük.