Érzéketlenné tesz a tévés erőszak

Infostart
2006. február 17. 04:00
A túl sok durva témájú televíziós műsor érzéketlenné teszi az embereket, különösen a gyerekeket az erőszak iránt - mondta az InfoRádió által megkérdezett pszichológus. Amerika után Magyarországon tévéznek a legtöbbet az emberek.

Kósa Éva egyetemi docens a gyermekek tévénézési szokásairól elmondta: a tévézésre fordított idő mennyisége, valamint a nézett műsorok fajtái is aggodalomra adnak okot. Egy 2004-es felmérés szerint az Egyesült Államok után Magyarországon tévéznek a legtöbbet az emberek - tette hozzá.

Természetesen téves gondolat, hogy minden rossz, ami televízió, de ma még nem élünk vele jól, mert "mindenevők" vagyunk, és ez igaz a gyerekekre is - hangsúlyozta a pszichológus.

A szakember szerint elsősorban a gyermekek neveltetésétől, az őket körülvevő környezettől és értékrendtől függ, hogy az erőszakos műsorok mennyire vannak rájuk erős hatással.

Ha ezek a körülmények kedvezőtlenül alakulnak, akkor az erőszakos műsorok közrejátszhatnak a kiskorúak által elkövetett erőszakos bűncselekmények számának növekedésében - tette hozzá az egyetemi docens.

Kósa Éva ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a körülményektől függetlenül minden emberre hatással van az erőszakos televízió-tartalom, ennek hatására elfásulunk az erőszakkal szemben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást