Nem megfelelő az epilepsziások kezelése

Infostart
2006. február 14. 11:27
Nem éri el az európai színvonalat Magyarországon az epilepsziás betegek kezelésének sikeressége. A fejlett országokban az epilepsziások kétharmada rohammentessé tehető, Magyarországon viszont gyakran még a megfelelő diagnózist sem kapják meg a betegek.

Magyarországon 60 - 70 ezer ember él együtt a krónikus betegséggel.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) osztályvezetője szerint Magyarországon gyakran az epilepszia típusának megállapítására sincs meg a lehetőség, holott ez alapvetően meghatározná a kezelés módját.

A súlyos gyermekkori epilepszia, vagy az agy halántéklebenyében kialakult betegségre például nem hatékony a gyógyszeres kezelés, a műtét viszont annál hatásosabb - mondta el Halász Péter az Epilepszia-nap alkalmából az InfoRádióban.

A professzor a betegséget úgy írta le, mint egy lángoló gócpontot, amely az erdőtűzhöz hasonlóan terjed tovább az agyban. Ezen a ponton az agyat serkentő folyamatok túltengenek.

Az epilepszia olyan idegrendszeri betegség, amely az egész testre kiterjedő görcsös rohamot idézhet elő.

A rohamok az agyban található idegsejtek nagy erejű elektromos kisüléseiből keletkeznek. Ezek az elektromos viharok az agy területeiről régióiból indulnak ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást