Életmód-terápia túlsúlyos cukorbetegeknek

Infostart
2006. február 14. 06:00
Életmód-terápiával egybekötött újfajta kezelést vehetnek igénybe az elhízott cukorbetegek a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. A hazai adatok is azt mutatják, hogy a kettes típusú, valaha felnőttkori betegségként megjelenő diabétesz ma már a túlsúlyos fiatalokat is érintheti.

Rendkívül nehéz a cukorbetegek kezelését úgy végezni, hogy a vércukor értékek is rendben legyenek és a testsúly is csökkenjen - mutatott rá az InfoRádiónak nyilatkozva Jermendy György professzor, a Magyar Diabétesz Társaság elnöke.

Közölte: ha szigorúbb diétát írnak elő, ahhoz hozzá kell igazítani a gyógyszereket. Ugyanez a helyzet a rendszeres mozgás esetében is, amikor az izommunka során cukrot éget el a szervezet.

Az új kezelés során 7-10 napot töltenek el a betegek a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. Ez alatt nem csak teljes kivizsgáláson esnek át a potenciális szövődmények felderítése végett, de egyénre szabott diétát is kapnak, és megtanítják őket arra, hogyan és mennyit mozogjanak.

A kettes típusú diabétesz ráadásul ma már egyáltalán nem csak a felnőtteket fenyegeti - figyelmeztetett Jermendy György professzor.

Közölte: néhány évtizede még elképzelhetetlen volt, hogy ez a fajta cukorbetegség már serdülő korban kialakuljon, az Egyesült Államokban ez ma már nem ritka, és egyre több magyarországi példát is találni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást