Hurka, ha marad

Infostart
2006. február 10. 11:30
Hideg téli napokon gyakran sütünk disznótorost: hurkát, kolbászt, néha annyit, hogy már elegünk is van belőle. Ilyenkor jól hasznosítható az ötlet, miszerint egy-egy szál megmaradt sült hurkát szűzpecsenye társaságában leveles vajastésztába göngyölve is megsütünk. Fölszeletelve olyan mutatós, hogy akár ünnepi főfogás is lehet.
Böllér szűzpecsenye

H o z z á v a l ó k

- 1 nagyobb sertés szűzpecsenye
- 1 szép sült véres hurka
- só őrölt bors
- 4 evőkanál olaj
- 5-6 vékony szelet húsos szalonna (ún. sliced bacon)
- 1 csomag (40 dkg) mélyhűtött leveles vajastészta
- 1-1 kiskanál liszt, paradicsompüré, szójamártás
- a tészta nyújtásához liszt

A szűzpecsenye vékony hártyáját lefejtjük, majd sóval, borssal bedörzsöljük, és egy nagy serpenyőben az olajon körös-körül fehéredésig sütjük. Kiemeljük, és az olajat kissé lecsöpögtetve róla, deszkára fektetjük. A sült hurkát, amiről lehúztuk a bőrt, a pecsenye mellé tesszük. A szalonnaszeletekkel szorosan körbetekerjük, hűstűvel meg is tűzzük, hogy tartson. A hűtőszekrényben fölengedett vajas tésztát belisztezett deszkán 3 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd ujjnyi széles szalagokra vágjuk. Ezeket körben a pecsenyére tekerjük úgy, hogy szélük kissé fedje egymást. Kiolajozott tepsiben, forrósütőben (200 fok C, légkeveréses sütőben 180 fok C) 20 percig sütjük. Ha marad a tésztából, azt reszelt sajttal megszórva, sós ropogtatnivalónak megsüthetjük. Közben a szűzpecsenye elősütésénél maradt olajat megforrósítjuk, a paradicsompürét meg a lisztet belekeverjük. Kissé lepirítjuk, a szójamártással meg 2 deci vízzel felengedjük, és kevergetve 2 percig forraljuk. A húst fölszeletelve tányérra fektetjük. A pecsenyelével körülöntjük. Kiéretnek szinte elég valamilyen finom téli savanyúság, de akinek hiányzik a köret, az burgonypürét készítsen hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag: 3666 kj/877kcal