Délutáni kávéhoz is

Infostart
2006. február 10. 20:32
Ha az ebédhez, már bekapcsoltuk a sütőt, akkor érdemes kihasználni, és sütni valami kiadós süteményt. Az alábbi pisztáciás édesség például több funkciós: finom desszert, délutánra kitűnő kávé mellé, és ha még maradna, az mélyhűthető is.

Pisztáciás, mandulás sütemény

A tésztához:
- 4 tojásfehérje,
- csipetnyi só
- 10 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg mandula
- 10dkg pisztácia
- 5 dkg liszt


A tetejére:
- 5 dkg baracklekvár
- 2-3 dkg darált pisztácia
- mandulalapocskák

A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. A cukrot apránként, óvatosan belekeverjük, és addig verjük tovább, amíg szép fényes nem lesz. Ezután a tojás ok sárgáját egyenként beledolgozzunk. Reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük
A mandulát és a pisztáciát finomra daráljuk, majd a liszttel együtt a tojásos masszába keverjük. Egy kb. 22 centi átmérőjű gyűrű-vagy püspökkenyérformát kivajazzunk, liszttel beszórjuk, és a tésztát óvatosan beletöltjük. 180 C-ra előmelegített sütőben ( légkeveréses sütőben 165 C), kb. 35-40 perc alatt megsütjük, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
A baracklekvárt vízzel simára keverjük, lassan felmelegítjük, majd átszűrjük, egy ecsettel a süteményre kenjük, darált pisztáciával megszórjuk, és mandulalapocskákkal díszítjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy szelet: 1923 kJ/460 kcal